Wees niet eigenwijs en beveilig je winkel!

Maar al te vaak zie ik winkels die weinig tot geen beveiliging hebben. Vooral met kleine winkeltjes en boetiekjes is dit het geval. Soms hangt er wel een sticker dat er camerabeveiliging is, maar zijn de camera’s ver te zoeken. Ik zou dan altijd zo graag op de eigenaar van de winkel af willen stappen en uitleggen waarom beveiliging zo belangrijk is. In deze blog leg ik dan ook uit waarom beveiligen belangrijk is en hoe je dit kunt doen.

Waarom is beveiliging belangrijk?

De eerste reden dat beveiliging belangrijk is, is natuurlijk heel voor de hand liggend: Zodat er niks gestolen wordt. Door je winkel te beveiligen met camera’s, alarmsystemen en mistmachines, loop je minder risico dat je berooft wordt van goederen of het geld in de kassa. Deze reden is voor sommige winkeleigenaren echter niet goed genoeg om zijn of haar pand te beveiligen. En dit is niet geheel onbegrijpelijk. Het aanschaffen van beveiligingsapparatuur kost veel geld. De vraag is dus of deze kosten opwegen tegen het risico dat er af en toe iets gestolen wordt. Daarom wil ik graag nog een reden aan het licht brengen waarom een winkel beveiligd moet worden. Dit is namelijk om de veiligheid van de winkelier en klanten zelf te waarborgen. Ik las laatst een verhaal van een winkelier die bijna berooft werd door een man die een pistool bij zich droeg. Doordat hij echter handmatig de mistmachines kon activeren, schrok de crimineel en vluchtte hij snel weg. Door de beveiligingsapparatuur heeft de winkelier niet alleen zijn eigen veiligheid kunnen garanderen, maar ook dat van zijn klanten. Als je dit meerekent, wegen de kosten van beveiliging zeker op tegen deze risico’s.

Hoe kun je je winkel beveiligen?

Er zijn tegenwoordig enorm veel manieren om je winkel te beveiligen. Een voor de hand liggende manier is het ophangen van beveiligingscamera’s. Dit schrikt mogelijke dieven af en kan bovendien ook dieven opsporen mochten ze toch iets stelen. Een andere manier die ik zelf sterk kan aanraden, is het installeren van alarmsystemen met mistmachines. Dit is een systeem dat mistmachines activeert wanneer er een indringer gesignaleerd wordt. Het pand staat dan binnen enkele seconden vol met mist, waardoor de dief zijn zicht verliest. Dit zorgt voor een afschrikkend effect en kan veel ongelukken voorkomen, zoals in het verhaal van de winkelier hierboven. Er zijn nog ontelbaar andere snufjes waarmee je je winkel zou kunnen beveiligen, maar camera’s en alarmsystemen zijn naar mijn mening toch wel de meest nuttige tools hiervoor. Het is even een investering, maar zo lopen je winkel, je klanten en jezelf geen gevaar!